Column LEEF! Veenendaal Totaal Magazine

Column: LEEF! Waarom wij gestopt zijn met een dieet-mindset.

Heb je mijn column gespot in het magazine Veenendaal Totaal? Dit jaar vertel ik een aantal keer over vitaliteit, omdat dit voor veel mensen nog een vaag begrip is. Wat is vitaliteit en vitaal leven dan? Is gezondheid niet het belangrijkste? In deze blog vind je de column LEEF! terug. Je krijgt echter ook een kijkje achter de schermen. Hoe is deze boodschap ontstaan? Wat is er nou zo boeiend aan de mindset LEEF?

 

Mijn eerste praktijkjaren

Toen ik in 2012 voor mijzelf begon als personal trainer, kwamen mijn eerste cliënten er al snel achter dat we niet zomaar even gingen trainen. Vanuit mijn studies bewegingswetenschappen en psychologie wist ik dat ‘even gaan sporten’ niet al je problemen oplost. Daarom legden we in de sessies de focus op een frisse geest in een gezond lichaam. We praatten over goede voeding en over het inbouwen van meer rustmomenten. De trajecten waren best succesvol: er werden resultaten geboekt en cliënten waren tevreden.

Toch viel mij een aantal dingen op. Sommige van mijn cliënten (en een heel aantal mensen die ik buiten de sportschool sprak):

  • lieten het ‘goede gedrag’ na verloop van tijd los;
  • konden niet genieten van het sporten zelf;
  • wilden beslist niet over voeding praten, want daar werden ze ongelukkig van.

Ik kon toen niet echt begrijpen wat nou het probleem was. Sporten is toch leuk en belangrijk? Dat voelt toch goed? Goede voeding geeft toch energie? Ik wilde deze mensen heel graag positief beïnvloeden, maar ik kreeg het niet echt voor elkaar. Hoe doe je dat?

 

Van gezondheid naar vitaliteit

Mijn antwoorden kreeg ik bij Chivo, Kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl. Ik weet nu dat mensen soms extra vaardigheden nodig hebben om ‘goed gedrag’ te kunnen volhouden. En dat je gefrustreerd raakt en gewoon opgeeft als de zoveelste dieet- of sportpoging niet het gewenste resultaat geeft. Heel logisch eigenlijk. Daar help ik nu enorm veel mensen mee!

Maar het meest interessante dat ik heb geleerd, is waar vitaliteit voor staat.

Vitaliteit is de fysieke, mentale en emotionele vrijheid hebben om meer uit het leven te kunnen en te willen halen

Als je geen vrijheid ervaart, dan heeft dat impact op je kwaliteit van leven. Je kent vast wel een periode dat je een blessure had en je dus fysiek beperkt was. Geen echt gelukkige tijd, toch? Of die periode dat er constant op je werd gelet en je niet je eigen ding kon doen. Dat werkt op je zenuwen en geeft stress.

Precies dat kan ook ontstaan bij ‘gezonde’ leefstijl-trajecten. Want: als je MOET sporten omdat je gisteren teveel gegeten hebt, dan is dat geen vrijheid. Als je MOET weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt tijdens een gezellig etentje, dan ben je beperkt in het genieten van de avond. Als je dan ook nog van jezelf geen junkfood mag, geen alcohol en misschien zelfs geen koolhydraten/vetten of wat dan ook… Dan levert dat behoorlijk wat stress en vrijheidsbeperking op. Dat is knap lastig volhouden!

Als je veel stress hebt, dan is het moeilijk om goed voor jezelf te zorgen. Voel jij voldoende vrijheid, dan heb je de meeste kans dat je gezond gedrag gaat vertonen. Dat maakt vitaliteit dus eigenlijk belangrijker dan gezondheid. Daarom vond wij het erg belangrijk om onze clienten een alternatief te kunnen bieden op alle bestaande dieet- en leefstijlprogramma’s:  vitaal en gezond leven met de mindset LEEF!

 

Column LEEF!

Zijn je goede voornemens nog in beeld? Je wilt misschien afvallen, maar eist dat teveel energie en wilskracht? Of raak je verward door alle goedbedoelde adviezen over een gezonde leefstijl?

Wij krijgen veel mensen binnen die stress ervaren als het gaat om hun gezondheid en de voedselkeuzes die ze maken. Verandering lukt wel, maar volhouden niet. Ook eist de buitenwereld veel van je leefstijl. Dat zorgt voor teleurstelling en frustratie. Het ontbreekt je aan voldoening en de vrijheid om meer uit het leven te halen. Oftewel: het ontbreekt je aan vitaliteit.

Een vitaliteitscoach leert je vaardigheden aan, zodat je jezelf vitaler kunt maken. Alleen op wilskracht iets volhouden werkt niet. Willen is nog geen kunnen. Soms moet je hiervoor dingen leren. Je omgeving leert ze jou niet.

Wij maken gebruik van de zelfontwikkelde mindset LEEF. Je gaat sporten om energie te krijgen en stress te verminderen in plaats van af te vallen. Je gaat eten om je lichaam te voeden, zonder schuldgevoel. De cursus LEEF! leert ook om te luisteren naar je lichaam. Focus op wat jij allemaal kan dankzij jouw lichaam, in plaats van hoe het eruit ziet.

Als je hierover meer wilt weten, nodig ik je graag uit voor een gratis adviesgesprek.

Marijn Evers,
vitaliteitscoach, bewegingswetenschapper, psycholoog.

 

 

Op de hoogte blijven van mijn nieuwe blogs, clinics en aanbiedingen?

Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsupdate!

* Je meldt je hierbij aan voor de nieuwsupdates van Marijn Evers, die 6-12 keer per jaar zal worden verstuurd.
* Je email-adres zal alleen hiervoor gebruikt worden en zal niet gedeeld worden met derden.