van overleven naar leven

Column: Van overleven naar leven!

Waarom lukt het niet om Nederland gezonder en gelukkiger te krijgen? De cijfers van bijvoorbeeld obesitas en depressie zijn nou niet bepaald verbeterd de laatste decennia. Iedereen weet toch wel dat je gewoon beter moet eten, meer moet bewegen en meer moet genieten? Waarom gebeurt dat dan niet? Wil men het niet hard genoeg?

 

‘100% commitment’

Ik vind het mooi om te zien hoe mensen volledig toegewijd kunnen zijn aan sport, werk of een manier van leven. Het levert ze vaak succes op. Wat ik minder mooi vind, is als mensen deze toewijding gaan eisen van anderen. ‘Ik ga je helpen als je 100% commitment toont, want alleen dan hebben we succes’. Als je geen succes boekt, dan zou dat vooral komen doordat je te weinig toewijding of commitment hebt of doordat je geen goede prioriteiten stelt.

Ik ben het daar niet mee eens.

willen is geen kunnen

Commitment en discipline eisen van een ander heeft doorgaans alleen op een korte termijn effect. Het kan ook leiden tot weerstand.

Ja, er zijn mensen die eigenlijk geen commitment hebben om een bepaald doel succesvol te bereiken. Ze zijn met het doel aan de slag gegaan om verschillende redenen (vaak voor iemand anders), maar blijkbaar niet omdat ze het zélf echt belangrijk vinden.

Er zijn echter ook veel mensen die heel graag een doel willen bereiken, maar op de een of andere manier krijgen ze het niet voor elkaar.

 

Wel willen.. maar niet kunnen

Dan is commitment niet het probleem. Stellen ze dan verkeerde prioriteiten? Ja en nee. Ja, omdat je ziet dat er andere keuzes worden gemaakt dan ‘de juiste’. Nee, omdat de prioriteitenkeuze niet altijd bewust wordt gemaakt. Negatieve stress zorgt ervoor dat je minder goed kan focussen op de zaken die echt belangrijk zijn. Je wordt bevangen door de stressor en vergt veel breincapaciteit en kost veel energie. Het voelt als ‘overleven’.

De oplossing voor een gezonder en gelukkiger Nederland is dus eerst iets doen aan die negatieve stress. Pas dan ontstaat er ruimte om aan jezelf te werken. Ik heb er een stukje over geschreven als column voor het magazine Veenendaal Totaal.

 

Column: Van overleven naar leven!

Je ploetert je door de dag heen en leeft met de dag. Je weet dat je nu moet gaan koken, sporten of sociaal actief zijn, maar de motivatie en energie ontbreken. Dan is je leven ‘overleven’ geworden. De oorzaken? Perfectionisme, werkdruk, fysieke klachten, eenzaamheid, gebrek aan waardering of geluk. Het verwijdert de glans van je leven. Ook het donkere najaar kan een rol spelen.

Herken je dit?

Leven is je vrij voelen, doen wat jij belangrijk vindt. plezier ervaren en waardering krijgen. Dan is er de ruimte om te investeren in je gezin, je gezondheid en je persoonlijke ontwikkeling. Om uit de overleefstand te raken, pakken mensen vaak één ding aan. Bijvoorbeeld gezond eten. Dan gaat het een tijdje beter. Totdat er nieuwe obstakels ontstaan, waardoor alles weer in elkaar stort.

De weg van overleven naar leven roept om een strategie. Zorg dat je aan de juiste zaken trekt. Maar zorg eerst dat je boven de streep uitkomt. Wat houd je in de overleefstand? Wat en wie heb je nodig om te veranderen? Welke vaardigheden moet jij leren om door te zetten en vol te houden?

Zet die belangrijke stap omhoog, waarbij de controle over je leven weer in jouw handen komt.

 

Wil jij in 2019 meer leven?
Meld je aan voor de gratis workshop: Gelukkig 2019!

Tijdens de workshop ‘Gelukkig 2019’ krijg je uitleg over de laatste (wetenschappelijke) inzichten op het gebied van geluk en zinvol leven. Vervolgens ga je concreet aan de slag met het bepalen van jouw persoonlijk plan voor 2019.

De workshop duurt een uur en we sluiten af met een toast op het nieuwe jaar.

* Je gegevens zijn bij ons veilig. Lees onze privacyverklaring hier.