Blog over negatieve stemmetje in je hoofd

Dat stomme, negatieve stemmetje in je hoofd

Het komt naar boven als het al even niet zo lekker loopt. Je hebt wat minder slaap gehad de laatste tijd, je dagen zitten redelijk vol en op je werk zit je niet helemaal in de juiste flow. Niet heel spannend ofzo, maar optimaal voelt het ook niet. En dan gebeurt het. Dat stomme, negatieve stemmetje gaat spreken.

Een collega zegt iets waardoor je ineens verschrikkelijk onzeker wordt. Doe ik mijn werk wel goed? Kan ik dit wel?

Je bedenkt dat je een goede vriend(in) al een tijdje niet hebt gebeld en je vraagt je af: ben ik wel een goede vriend(in)?

Je post spontaan iets online en de rest van de dag pieker je: wat zullen mensen hiervan vinden? Had ik dit moeten doen? Vinden ze me nog wel aardig?

Herkenbaar? Dat negatieve stemmetje ken ik ook.

Achteraf denk ik altijd: wat is dit nou voor onzin! Maar het gebeurt gewoon. En ik weet dat heel veel mensen hiermee te maken hebben. Dat de situatie ineens bedreigend wordt en er dan een stemmetje gaat spreken die je zomaar aan het wankelen brengt. De wereld ziet er ineens een stukje minder prettig uitziet.

Je wilt van dat gevoel af. Dus wat ga je doen: afleiding zoeken. Je gaat van filmpje naar filmpje, van aflevering naar aflevering, je probeert een spelletje en muziek, je loopt constant naar de kast om wat te eten en uiteindelijk lig je voor de zoveelste keer weer te laat in bed. De volgende ochtend is het gevoel wel iets minder, maar je bent nog steeds moe en het negatieve stemmetje gaat niet helemaal weg.

Dit werkt dus niet.

Wat ik geleerd heb om dat stemmetje te temmen

Als je niet helemaal goed in je vel steekt, geef je sneller een negatieve betekenis aan situaties en gebeurtenissen in je dagelijks leven. Je collega zegt iets waar ze niet tevreden over is en jij denkt gelijk: ja, dat komt door mij! Die vriend(in) die je de laatste tijd even niet heb gesproken: die zit niet op mij te wachten. Dat stemmetje trekt je geluksgevoel gewoon helemaal omlaag!

Deze constante negatieve reflex kun je tackelen door die betekenis kritisch te onderzoeken. Heb ik de situatie wel goed geïnterpreteerd? Is dit de realiteit of is dit alleen dat stomme negatieve stemmetje? Zijn er meerdere verklaringen voor wat er is gebeurd? Heb ik wel de juiste conclusies getrokken?

Dat kun je in je eentje doen, maar meestal is het handiger om het aan mensen in je omgeving te vragen. ‘Dit is er gebeurd en ik heb het zo en zo geïnterpreteerd. Hoe zie jij dat? Is dit reëel of is dit het stomme, negatieve stemmetje?’

De kans is groot dat de onrust een stuk minder wordt en je weer beter voor jezelf kan zorgen.

Kom je er niet helemaal uit?

Dan heb je niet gefaald, maar dan is er net wat meer nodig om dat negatieve stemmetje te temperen. Ik help je er graag bij door middel van coaching. Meer weten? Neem hier contact met mij op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *