Echt succes hebben vereist een goede strategie, 100% committent, actie en bovenal: ‘never give up’, aldus elke performance coach die ik maar tegenkom. Ik kan me daar best in vinden. Maar als dat het enige is, dan kun je gigantisch in de problemen komen. En wat is dan een succesvolle uitkomst? Is dat niet persoonlijk? Welk succes zou je dan moeten nastreven? Als je dit soort vragen hebt, is dit verhaal een must!
Je kans op succes is aanzienlijk
Er is geen speld tussen te krijgen dat de ingrediënten voor succes een goede strategie, toewijding en consistente acties zijn. Maar toch is het niet echt een eerlijke uitspraak, omdat geen enkel mens altijd zo strategisch, toegewijd en consistent is in het echte leven. En als je geen succes hebt, dan zou dat dus komen doordat je op één van die punten hebt gefaald. Zie je al een probleem ontstaan? Daarover later meer.
In ieder geval: wat je ziet is dat succesvolle mensen eigenlijk altijd een team om zich heen hebben verzameld om hun eigen zwakke eigenschappen te compenseren. En een performance coach natuurlijk ;-). Naast een goed idee en deze club mensen hebben ze ook de juiste omstandigheden nodig om te excelleren. Meestal is dat een zak met geld en de juiste contacten, maar vergeet vooral niet de juiste voorzieningen zoals een goede infrastructuur voor een snelle internetverbinding en snelle leveringen en verzendingen.
Kortom: er komt wel meer bij kijken dan die ene drie vereisten. Maar het echte punt dat ik hier wil maken is dat je hopelijk beseft dat jij en ik in een behoorlijk kansrijke positie zitten in Nederland met al z’n voorzieningen en een stabiel leef- en werkklimaat.
En toch kun je verliezen
Ondanks je kansrijke positie, je topstrategie, committent en al je goede acties kun je toch verliezen. Het resultaat blijft uit. Het overkomt iedereen, ook de succesvolle mensen. Die zijn vaak genoeg op hun bek gegaan. Vervelend, maar goed om te beseffen.
In hoeverre je invloed hebt op winnen en verliezen? Een eerlijk vergelijk is die met een wielerwedstrijd. De top-5 van de wedstrijd hebben niet alleen goed gestreden met de juiste strategie, maar hebben ook het geluk aan hun zijde gehad dat ze geen last hadden van lekke banden en valpartijen op moment supreme. Maar ook hier zie je weer: de teams met de meeste (financiële) middelen zijn het meest kansrijk.
Dus: geluk of toeval speelt een aardige rol in succes. En uiteindelijk blijven de meeste renners min of meer alleen onderdeel van het peleton. Hard werken maar zonder grote successen. Een hoop renners gaan daar mee akkoord en blijven de sport doen. Anderen haken af en gaan iets anders ondernemen.
De grote valkuil
‘Never give up’, hoor je elke winnaar zeggen. ‘Volg je droom, werk hard en het zal je toekomen’. Echt inspirerende teksten omdat je het gevoel krijgt dat je veel invloed hebt op het verkrijgen van succes. Maar daar zit nou precies het grote probleem. Dat is niet de realiteit. Ja, je vergroot je kansen op succes, maar het betekent niet dat je wint! En een behoorlijk grote groep (jonge) mensen blijft zichzelf maar pushen om door te gaan… totdat ze er bij neervallen.
De grote valkuil van streven naar succes is dus dat je alleen maar hard werkt en blijft werken, zonder dat je rekening houdt met toeval en verlies en met het feit dat je een mens bent en soms ook mag en zelf moet herstellen. Lees hier het probleem van veel tieners en millenials die kampen met overspannenheid en depressie (burn-out).
Definities van succes
Meestal wordt succes vertaald naar dat je naam hebt gemaakt, je veel invloed hebt, je financieel onafhankelijk bent of dat je alle tijd neemt om te genieten van het leven. Het kan zijn dat dit helemaal bij je past, maar dat hoeft niet.
Eigenlijk zijn er tig vormen van succes te definiëren, en dat is vooral afhankelijk van wat jouw persoonlijke waarden zijn. Die zeggen je namelijk wat jij belangrijk vindt in het leven. Er zijn heel veel verschillende waardensets, maar de psycholoog Shalom Schwartz heeft ze kunnen vatten in 4 clusters:
1. Zelf-optimalisatie
Je vindt het belangrijk om ambities te hebben en goed te presteren, een goede sociale status te hebben en invloed te hebben op het leven van anderen. Daarbij hoort ook genieten van het leven.
2. Openstaan voor verandering
Je wilt uitdaging hebben in je leven, je vindt vernieuwing belangrijk, net als creatief zijn en onafhankelijk denken. Je wilt vrij zijn en genieten van het leven.
3. Zelf-transcendentie
Je staat voor begrip en respect voor het welzijn van mens, dier en planeet. Ook vindt je het belangrijk om te zorgen voor je eigen groep en daar wil je je aan conformeren. Culturele of religieuze tradities spelen een belangrijke rol.
4. Conservatisme
Je vindt veiligheid, harmonie en stabiliteit belangrijk, zowel in de maatschappij als in je relaties en voor jezelf. Je vindt het belangrijk om je relaties goed te houden door jezelf te beheersen. Ook culturele of religieuze tradities zijn belangrijk.
Wat is succes voor jou?
Meestal herken je jezelf in één of twee van de vier clusters van Schwartz, want de clusters vloeien een beetje in elkaar over. Maar je kan je vast wel voorstellen dat succes voor iemand die zelf-transcendentie belangrijk vindt (de wereld verbeteren) er heel anders uitziet dan voor iemand die zelf-optimalisatie belangrijk vindt (jezelf verbeteren).
De vraag is dus: wat is succes voor jou? Als je succes definieert vanuit je waarden, zal het succes veel belonender zijn. En als je geen succes hebt? Dat maakt veel minder uit. Je hebt je namelijk ingezet voor iets wat echt belangrijk voor je is.
Benieuwd naar wat jouw waarden zijn? Doe hier de (engelse) test!
Persoonlijke noot
De huidige maatschappij stuurt aan op zelf-optimalisatie en persoonlijk succes. Ik ben erachter gekomen dat ik daar wel gevoelig voor ben, maar dat ik dat uiteindelijk helemaal niet zo belangrijk vindt. Wat heeft dat inzicht me een rust en richting gegeven aan het leven!
Wil je ook rust en richting ervaren door je waarden scherp te krijgen en ernaar te leven? Ik help je er graag mee. Neem hier contact met me op!